Културно-уметничко друштво “Синђелић”

Културно-уметничко друштво «Синђелић» ради као саставни део Центра за културу Свилајнац. Настало је из певачког друштва «Поклич» које је основано 1869. године. Од 1945. године ради под називом «Милоје Живановић», а од 1996. мења име у КУД «Синђелић».

КУД «Синђелић» има дечји ансамбл који је најбројнији и има око 80 чланова, омладински и извођачки ансамбл. Године 2011. оформљена је категорија ветерана и женска певачка група. Културно-умтничко друштво броји око 150 чланова.

На репертоару извођачког ансамбла су кореографије најпознатијих српских етномузиколога и кореографа: Бране Марковића, Верославе Ристић, Десанке Ђорђевић, Радојице Кузмановића, Милана Андријанића, Маринка Поповића, Дајане Костић и других.

Ансамбл сада изводи 14 кореографија: Игре из Шумадије, Влашке игре, Шопске игре, Градске игре, Игре из Понишавља, Врањанску свиту, Игре из Црноречја, Игре из Ресаве, Циганске игре и друге.

КУД „Синђелић“ је учествовао на свим значајним фестивалима и манифестсцијама у Србији: «Прођох Левач, прођох Шумадију» Каленић, «Смедеревска јесен» Смедерево, «Хомољски мотиви» Кучево, Међународни фестивал фолклора Вршац, на државној смотри фолклорних ансамбала Србије у Крагујевцу, Краљеву и Ваљеву, а ветерани на Међународној смотри на Златибору. Гостовао је и у Републици Српској, БИХ, Грчкој, Бугарској, Француској, Шпанији, Словенији и Чешкој.

Уметнички руководилац ансамбла је Маринко Поповић из Београда.

Остали сарадници: помоћник кореографа и организатор фолкора Биљана Милановић, Ана Првуловић и корепетитор и шеф оркестра Далибор Живковић.