Zgrada Centra za kulturu podignuta je 1934. godine za Sokolsko društvo „Dušan Silni“ u „spomen blaženopočivšem i viteškom kralju Aleksandru Prvom Ujedinitelju“. U istoj zgradi 1964. počinje sa radom Radnički univerzitet „Dragoš Ilić“, a 1996. Odlukom Skupštine opštine osniva se Centar za kulturu. Krajem šezdesetih godina zgrada je prilagođena izvođenju kulturno-umetničkih programa, a četrdeset godina kasnije, tokom 2011. urađena je prva kompletna rekonstrukcija i adaptacija zdanja. Danas je zgrada Centra za kulturu reprezentativan prostor prilagođen prikazivanju različitih umetničkih formi.

Delatnost ustanove usmerena je na pozorišne, muzičke, likovne i druge umetničke manifestacije, a u svom programu objedinjuje profesionalne i amaterske sadržaje. Centralna kulturna manifestacija Opštine Svilajnac, u organizaciji Centra za kultru “Sinđelićevi dani”, priređuje se krajem maja u spomen resavskog vojvode Stevana Sinđelića i njegovih saboraca tragično stradalih na Čegru.

Pod pokroviteljstvom Centra za kulturu deluje Kulturno-umetničko društvo „Sinđelić“. Razvilo se iz tradicije pevačkog društva „Poklič“ (1869), društvo od 1945. nastupa kao KUD „Miloje Živanović“, a od 1996. sa novom organizacionom strukturom dolazi i novo ime „Sinđelić“. Danas društvo broji oko 150 članova i sastoji se od dečjeg, pripremnog i izvođačkog, a od 2011. okuplja i ansambl veterana i žensku pevačku grupu. Amaterski pozorišni život u Svilajncu ima dugu tradiciju i vezuje se za 1867. godinu, kada je u prostorijama gradske kafane Takovo osnovana pozorišna trupa. Od 1996. godine, kontinuirano se ova grana stvaralaštva razvija pod okriljem Centra za kulturu. Do danas je premijerno izvedeno više od 30 predstava, zahvaljujući velikom entuzijazmu glumaca amatera, angažovanjem iskusnih reditelja i ozbiljnim radom.