Зграда Центра за културу подигнута је 1934. године за Соколско друштво „Душан Силни“ у „спомен блаженопочившем и витешком краљу Александру Првом Ујединитељу“. У истој згради 1964. почиње са радом Раднички универзитет „Драгош Илић“, а 1996. Одлуком Скупштине општине оснива се Центар за културу. Крајем шездесетих година зграда је прилагођена извођењу културно-уметничких програма, а четрдесет година касније, током 2011. урађена је прва комплетна реконструкција и адаптација здања. Данас је зграда Центра за културу репрезентативан простор прилагођен приказивању различитих уметничких форми.

Делатност установе усмерена је на позоришне, музичке, ликовне и друге уметничке манифестације, а у свом програму обједињује професионалне и аматерске садржаје. Централна културна манифестација Општине Свилајнац, у организацији Центра за култру “Синђелићеви дани”, приређује се крајем маја у спомен ресавског војводе Стевана Синђелића и његових сабораца трагично страдалих на Чегру.

Под покровитељством Центра за културу делује Културно-уметничко друштво „Синђелић“. Развило се из традиције певачког друштва „Поклич“ (1869), друштво од 1945. наступа као КУД „Милоје Живановић“, а од 1996. са новом организационом структуром долази и ново име „Синђелић“. Данас друштво броји око 150 чланова и састоји се од дечјег, припремног и извођачког, а од 2011. окупља и ансамбл ветерана и женску певачку групу. Аматерски позоришни живот у Свилајнцу има дугу традицију и везује се за 1867. годину, када је у просторијама градске кафане Таково основана позоришна трупа. Од 1996. године, континуирано се ова грана стваралаштва развија под окриљем Центра за културу. До данас је премијерно изведено више од 30 представа, захваљујући великом ентузијазму глумаца аматера, ангажовањем искусних редитеља и озбиљним радом.