Na osnovu poslednje izražene želje akademskog vajara mr Radivoja Pavlovića iz Beograda, rodom iz sela Kušiljeva, kolekcija umetničkih dela iz fundusa autora predata je kao poklon SO Svilajnac 1998. godine. Prema spisku iz dokumentacije preuzete sa delima, Legat se sastoji od 91. vajarskog dela od različitog materijala (bronza, bakar, gips, mermer, plastelin), 20 slika tehnike ulja na platnu, knjiga i različitih publikacija i pisanih priloga – autorove dokumentacije. Januara 2005. godine zbirka je preneta u Centar za kulturu, a nakon rekonstrukcije zgrade izdvojena je prostorija za izlaganje Pavlovićevih radova, kao stalne postavke, koja je otvorena za javnost septembra 2012.

Ograničena prostorom i stanjem preostalog materijala, postavka je osmišljena tako da prezentuje Pavlovićev osnovni umetnički koncept radovima u tehnici kovanog bakra.

Radivoje Pavlović rođen je 14. novembra 1924. godine u Kušiljevu, gde je završio prva četiri razreda osnovne škole. Uoči Drugog svetskog rata Radivoje se sa porodicom seli u Beograd. Nastavlja školovanje i završava zanatsku stručnu školu, najpre za mehaničara, a zatim za švajsera. Akademiju likovnih umetnosti upisao je 1951. na odseku za vajarstvo. Odmah nakon diplomiranja 1956. upisuje dvogodišnju specijalizaciju opredelivši se za kompozicije u metalu i bakru. Član ULUS-a postaje 1958. a 1971. završava magistarske studije.

Umetnik je svoj radni i životni vek proveo u Beogradu. Gradske vlasti su ga svrstale među zaslužne građane i dodelile mu atelje na Voždovcu. Umro je 9. septembra 1998. u Beogradu gde je i sahranjen.