У петак, 4. септембра отворена је прва самостална изложба слика студенкиње графике из Свилајнца Теодоре Мицић.
На изложби је говорио професор Владимир Ранковић који предаје графику на одсек за примењене и ликовне уметности ФИЛУМ Крагујевац.
Теодора Мицић завршила је средњу школу у Свилајнцу и тренутно је на основним студијама на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу, смер ликовне уметности, модул графика. Стипендиста је фонда за изузетно надарене студенте Републике Србије, министарства просвете, науке и технолошког развоја. Учествовала је на преко двадесет групних изложби.
На својој првој самосталној изложби представиће се сликама које су изведене у уљаној техници на платну.
Теодора каже да кроз своје радове истражује границе слободе и интимног, испитује могућности самоспознаје и самоодржања. Проблем којим се тренутно бави поистовећен је на неки начин са Бергмановом филмом „Персона”.
„Кроз сликање се бавим светлошћу која је доминантна и над фигуром и над предметима које захвата. Јака нагризујућа светлост ставља у исти оквир фигуру и све око ње, дајући им подједнаку важност. У сликама представљам женске фигуре које нису у својој пуној, дефинисаној форми. Оне су утопљене у ентеријер, у благој дисторзији” – речи су наше младе уметнице.