Другог дана манифестације „Синђелићеви дани 2018“ отворена је изложба “Уменичка збирка Српске академије наука и уметности – ликовни уметници академици”.
Изложена збирка састоји се од педесет радова уметника који су били чланови САНУ и представља репрезентативан пресек српске историје уметности. Хронолошки прати период од зачетака колекције после оснивања Друштва српске словесности (1841) до данашњих дана.
Изложбу је отворио академик Душан Оташевић, управник Галерије САНУ који је рекао: “Јавност је први пут видела дела из Уметничке збирке 1982. године у реконструисаном и обновљеном галеријском простору САНУ. Од тада је Уметничка збирка редовно представљана, а 2011. године изложене радове пратио је први каталог Академијине колекције. Изложба Уметничка збирка САНУ – ликовни уметници академици, коју чини 50 одабраних дела, намењена је првенствено музејима и галеријама широм Србије како би се посетиоци упознали не само са једним делом Уметничке збирке већ и стекли увид у критеријуме којима је, током скоро два века, формирана колекција. Овом изложбом и каталогом, у коме се репродукују одабрани радови сликара и вајара чланова САНУ од оснивања до данас, Српска академија наука и уметности жели да ода признање и искаже захвалност бројним дародавцима заслужним за формирање њеног данас богатог фонда, да подсети на задужбинаре с краја 19. и почетка 20. века, на дародавце-љубитеље уметности, али и на саме уметнике-академике који су својим даровима и донацијама, који пристижу и данас, основали Уметничку збирку САНУ“.
Аутор изложбе је Јелена Межински-Миловановић, виши кустос, заменик управника Галерије САНУ.